Založ si blog

Top vysoké školy sveta

Parádne učebne, špičkoví profesori, elitní študenti. Toto všetko ponúkajú tie najlepšie vysoké školy na svete. My sa môžeme pochváliť aj jednou univerzitou zo Slovenska.

Univerzita Komenského v Bratislave sa ako jediná slovenská vysoká škola dostala do svetového rebríčka najlepších vysokých škôl. Obsadila 440. miesto. Prvenstvo si odniesla California Institute of Technology a druhou v poradí sa stala Harward university. Ide o dve prestížne univerzity, na ktorých by chceli študovať viacerí študenti nielen kvôli zvučnému menu.

Hneď po nich patrí medzi najlepšie školy Oxford, štvrtý Stanford a piaty Cambridge. Rebríček vychádza z údajov spoločnosti Thomson Reuters „Global Institutional Profiles Project“.

Nielen Harvard je jedna z najprestížnejších amerických univerzít, ale v rebríčku bodovali aj ďalšie. Celkovo sa ich umiestnilo až 149 amerických univerzít. Anglické univerzity obsadili 37 miest a švajčiarske 7 miest.

Ak by sme porovnali rozdiel medzi európskymi a americkými univerzitami, tak je veľmi veľký. Zatiaľ čo európske vysoké školy fungujú na uzatvorenom systéme (menej praxe) americké vysoké školy ponúkajú veľkú akademickú slobodu. Počas bakalárskeho štúdia si študenti nemusia vybrať študijný odbor a tak predmety môžu absolvovať aj z iných disciplín. Ak sa im potom stane, že určitý odbor nechcú študovať, pretože sa k nim nehodí, jednoducho si ho môžu zmeniť.

univerzity

Dmitrij Peskov

Peskov: Neexistujú žiadne predpoklady pre mierové rokovania Ruska a Ukrajiny

27.04.2024 13:29

Špeciálna vojenská operácia, ako Rusko označuje vojnu na Ukrajine, bude pokračovať, pre mierové rokovania nie sú podľa Moskvy žiadne predpoklady.

Alexej Navaľnyj

WSJ: Putin zrejme nenariadil zabiť Navaľného, konštatovali americké tajné služby

27.04.2024 12:42

Americké tajné služby podľa nemenovaných predstaviteľov dospeli k záveru, že Putin pravdepodobne nenariadil, aby Navaľného vo februári zabili.

Demmin

Keď matky topili svoje deti. Hromadné samovraždy v nacistickom Nemecku

27.04.2024 12:00

Nacistická propaganda a strach z Červenej armády v apríli 1945 spôsobili, že v mestečku Demmin spáchalo samovraždu najmenej 900 ľudí.

vezuv

V okolí sopky Vezuv zaznamenali silnejšie zemetrasenie

27.04.2024 11:51

Oblasť okolo sopky Vesuv neďaleko juhotalianskej Neapola dnes ráno zasiahlo zemetrasenie o sile 3,9 stupňa.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 4793x
Priemerná čítanosť článkov: 4793x

Autor blogu

Kategórie

Archív